Onze instructeurs zorgen ervoor dat jij de baas blijft over de driewieler. Op een leuke en plezierige manier wordt er training gegeven en zorgen wij er samen voor dat je niet alleen je voertuig beheerst, maar ook met heel veel vertrouwen op de zijspan zit.
Rijden op een motor met zijspan is een speciale ervaring. Door veel mensen wordt ‘een motor met drie wielen en een bakkie’ vaak nog gezien als een voertuig waarmee je niet gezien wilt worden. Tevens wordt er nogal licht gedacht over het besturen van een zijspancombinatie. Motorrijders die de overstap maken of eens een keer op een zijspan rijden, stellen bijna allemaal meteen hun mening bij. Ten eerste is het niet altijd even gemakkelijk en ten tweede blijkt het ook nog eens erg leuk te zijn…
Voor een aantal mensen is het rijden op een motor met een zijspan de enige oplossing. Voor velen is het ook een ándere manier van motorrijden. Samen met een passagier of alleen.
Onderschatting van het besturen van een zijspancombinatie is het grootste gevaar. De meeste motorrijders denken de eerste keer zonder problemen vlot weg te kunnen rijden met een span. Het gros staat bij de eerste de beste bocht een ervaring rijker in de berm… Het besturen van een motor met zijspan vereist een hele andere benadering dan het besturen van een reguliere motorfiets.
De specifieke zijspanopleiding begint bij ‘nul’ in het klaslokaal. De theorie die hier wordt behandeld komt tijdens elke meter die wordt gereden weer terug. Een belangrijk gedeelte dat de basis vormt voor het besturen van een zijspan. Hóe stuur je zo’n ding nu eigenlijk en wat is het verschil tussen linker en rechter bochten? De invloed van het versnellen en vertragen wordt u al gauw duidelijk.
In het praktijkgedeelte worden de technieken toegepast. In eerste instantie niet in het verkeer maar op een vrij terrein. Met een aantal oefeningen wordt u getraind de controle over de motor te bewaren of… terug te krijgen. Zodra de basis is gelegd en er een redelijk ‘gevoel in het span’ ontstaat, volgen de eerste meters in het verkeer…
Er is een aantal opties op het gebied van zijspanopleidingen. Het is niet mogelijk om examen te doen voor het rijbewijs A op een motor met zijspan, tenzij dat op medische indicatie gebeurt. Denk hierbij aan mensen met een lichamelijke beperking die volgens de geldende normen geen goedkeuring krijgen voor het besturen van een solo motorfiets, maar waarvoor een zijspancombinatie de aangewezen oplossing is. Het ontbreken, of onvoldoende functioneren van benen en bepaalde dwarslaesie zijn hier voorbeelden van. (Zie ook: www.mmvg.nl) Er bestaat dus niet zoiets als een ‘zijspanrijbewijs’. Mensen die een CBR-examen doen op een zijspan, krijgen een A-rijbewijs, meestal met een aantekening dat een zijspan vereist is.
Motorrijders die reeds in het bezit zijn van het rijbewijs A, kunnen uiteraard wel de opleiding volgen voor het rijden met een zijspan. Niet gevolgd door een officieel examen van het CBR, maar wel dringend aangeraden door alle organisaties op het gebied van motorrijden.
De basisopleiding wordt over het algemeen in drie uur afgewerkt. De duur van een ‘aanvullende opleiding’ wordt bepaald op advies van de instructeur in overleg met de klant. Een ‘opfrissingscursus’ behoort ook tot de mogelijkheden.
Koops NOVL Opleidingen is een van de weinige rij-opleiders in Nederland die opleidingen verzorgen voor motor met zijspan. Het is een specialiteit waar veel ervaring en vakkennis voor nodig is.
Mail of bel naar de mogelijkheden: info@koopsvec.nl – 0592-37 20 98.
We hebben diverse theorie-opleidingen waardoor je goed kunt voorbereiden op je theorie- examen
Op 8 juli 2023 hebben de Ministers van Sociale Zaken en de Minister van Onderwijs het besluit bekend gemaakt dat per direct de STAP-subsidie niet meer beschikbaar is voor opleidingen die niet erkend zijn door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).
Dit betekent ook dat onze opleidingen, die allemaal niet onder deze erkenning vallen, geen aanspraak meer kunnen maken op deze subsidie.