Motorrijbewijs halen? Bij Koops Novl Opleidingen leer je nog écht motorrijden. Na de opleiding ben jij de motor de baas en geniet je met volle teugen van deze bijzonder mooie passie! De praktijkopleiding wordt gegeven vanaf een volgmotor door onze enthousiaste KNMV-gediplomeerde docenten. Dit houdt in dat je les krijgt van een docent die ook voor de KNMV voortgezette opleidingen verzorgt en daardoor meer met motorrijden heeft dan alleen de basisopleiding. Je krijgt de opdrachten door middel van een draadloos communicatiesysteem. Tijdens de opleiding worden verschillende onderdelen behandeld zoals kennismaking met en uitleg van de motor, bijzondere rijeigenschappen, bijzondere verrichtingen en inzicht in het verkeer. Bijzondere aandacht wordt besteed aan voertuigbeheersing, anticiperen, ongeval vermijdend rijden (risico perceptie) en mentale training. Een motorrijopleiding betekent bij Koops NOVL Opleidingen niet alleen het halen van het rijbewijs, wij geven je bagage mee in de vorm van een gedegen opleiding om de machine de baas te blijven.
Op dit moment zijn er 4 rijbewijscategorieën, de routes die gevolgd kunnen worden zijn:
De exameneisen voor de categorie A1, A2 en A (A staat voor motor) zijn onveranderd. Het eerste praktijkexamen, voertuigbeheersing (AVB), bestaat uit 12 oefeningen en is losgekoppeld van het tweede examen, verkeersdeelneming (AVD). Als je in het bezit bent van het A1 of A2 rijbewijs is er voor de categorieën A2 en A een tussenvorm met een aantal bijzondere verrichtingen in het praktijkexamen, tenzij je geen A2 rijbewijs bezit dan geldt het traject als A1. Als je het motorrijbewijs wilt halen moet je, voordat je gaat lessen met de motor, in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat voor deze categorie (dit is niet nodig als je een geldig rijbewijs voor de auto bezit, wat weer niet geldt voor 2 to drive rijbewijzen). Je doet dus drie keer examen voor A1, A2 en A, te weten de theorie, praktijk 1 (AVB) en praktijk 2 (AVD). Veilige kleding en een goedgekeurde helm horen bij het motorrijden en maken ook deel uit van de praktijkexamens. Voor een vervolgrijbewijs A2 of A doe je alleen AVD met een aantal bijzondere verrichtingen tijdens het AVD examen. Voor zover je zelf niet in het bezit bent van een helm, jas, motorbroek, regenkleding en handschoenen, kun je deze, zonder extra kosten, tijdens de les van ons lenen. Een helmmuts is verplicht wanneer je een helm leent voor behoud van de helmen en uit oogpunt van hygiëne.
De theorie wordt gegeven door enthousiaste en ervaren KNMV-docenten, die werken met en volgens de hedendaagse moderne leermiddelen. Tevens worden er in de theorieles verbanden gelegd naar de praktijk. Regelmatig worden er theorieopleidingen gehouden met aansluitend een theorie-examen (bij voldoende deelname). Het examen kan dan via de rijschool geregeld worden maar je kunt dit ook zelf doen via www.cbr.nl. Deze opleiding is niet verplicht. Je kunt ook voor zelfstudie kiezen, maar uit onderzoek blijkt dat bij het volgen van een theorieopleiding de praktijk sneller verloopt. Boeken zijn bij ons verkrijgbaar. Voor het aanvragen heb je nodig: een recente pasfoto en geldig legitimatiebewijs. Om te slagen moet je minimaal 44 van de 50 examenvragen goed beantwoord hebben.
Wil je (eenvoudig en snel) online een theorieproduct naar keuze kopen? Dat kan via onze webshop (zie link hieronder). Veel succes met oefenen!
Bij de reguliere lessen en het starterspakket gaat de instructeur samen met jou, aan de hand van de vorderingen en het gewenste niveau, bepalen wanneer het examen kan plaatsvinden. Ook kan er in de opleiding door een andere instructeur naar je prestaties worden gekeken om te weten of je op de goede weg zit. Tevens wen je op deze manier aan iemand die vreemd voor je is tijdens het rijden, zoals de examinator tijdens het examen. Dit kost overigens niets extra. Nadat het examen is vastgelegd, wordt er van uitgegaan dat je in dezelfde frequentie zoals je met de instructeur hebt besproken blijft lessen tot aan het examen. Je kunt geen AVB-examen doen zonder een geldig theoriecertificaat (behalve als je een autorijbewijs hebt). Voor het AVD-examen zul je zeker het theoriecertificaat op zak moeten hebben. Wat heb je nodig om het examen aan te vragen? Bij de rijschool vul je een examenaanvraag in, deze wordt elektronisch bij het CBR aangeleverd. Voor aanvang van het AVB-examen moet je de volgende zaken overleggen: een geprint examen bevestiging welke door ons via de mail wordt gestuurd.
Bij aanvang van de aanvraag voor praktijkexamens dien je zelf via www.mijnCBR.nl een Gezondheidsverklaring vraag deze op tijd aan. Dan kunnen wij een praktijkaanvraag doen bij het CBR.
In het nieuwe jaar de STAP zetten en jezelf om- of laten bijscholen? Maak dan gebruik van het STAP-Budget en ontvang €1000,- subsidie. Vraag bij ons je STAP-aanmeldingsbewijs aan voor een beroepsopleiding die hiervoor in aanmerking komt. Met het STAP-budget kun je een aantal (beroeps)opleidingen zelfs helemaal kosteloos volgen! Eind februari 2023 kun je weer STAP-budget aanvragen. Wees er dus op tijd bij en zorg ervoor dat je alles ruim voor de tijd geregeld hebt.