Tijdens de caravantraining leer je in een halve dag hoe te manoeuvreren met je caravan. Hoe beter je met je caravan kunt omgaan, hoe meer je ervan zult genieten. Je caravan is namelijk een kostbaar bezit waar je lang plezier van wilt hebben. ‘Caravannen’ begint met het uitzoeken en kopen van zo’n prachtige ‘mobile home’ en krijgt zijn vervolg in het ermee op pad gaan. Het rijden – en met name het manoeuvreren – is niet altijd eenvoudig. Goed kunnen manoeuvreren betekent zeker zijn van jezelf. Dit resulteert in minder kans op beschadigingen en dus meer genieten van de caravan!

Beter omgaan met je eigen caravan leer je op de halfdaagse caravantraining van Koops NOVL Opleidingen. Naast een caravantraining bieden wij ook een campertraining aan. 

Caravantraining

Leer manoeuvreren met uw caravan

Caravan rijden is vooruit zien! Ver vooruit kijken voorkomt verkeerd rijden, vastrijden en moeten omdraaien… als dat nog kan tenminste! Als simpel omdraaien niet lukt moet je achteruit rijden, insteken en keren. Je maakt het jezelf makkelijk met een aantal oefeningen en tips die je op deze opleiding leert.
De oefeningen zijn o.a.:

  • Recht achteruit rijden;
  • Rechterbochten achteruit rijden;
  • Linkerbochten achteruit rijden.

Met een juiste spiegelafstelling en een goede kijkhulp ben je er nog niet. Tijdens de opleiding  leer je dat er nog meer bij komt kijken. Rechterbochten zijn het moeilijkst en dus het gevaarlijkst. Het zicht is minder dan bij een linkerbocht achteruit. Toch leren we het je, maar we leren je ook hoe je een rechterbocht achteruit kunt inruilen voor een linkerbocht! Deze is in het verkeer gemakkelijker en dus veiliger. Handig als je verkeerd bent gereden en simpel omdraaien niet lukt.

Welke onderwerpen komen aan bod bij de caravantraining?

Caravantraining
 • Technische eigenschappen van auto en caravan. Het rijgedrag van je caravan wordt beïnvloed door de caravan, door de belading en door de auto die ervoor staat. Daarom begint de training met een analyse van de eigen auto-caravancombinatie. Je leert over de eigenschappen van je auto en caravan en over de invloed ervan op het rijgedrag.
 • Het karakter van de versnellingen. We staan stil bij de trekeigenschappen van voorwiel-, achterwiel- en ‘all-wheel’-aangedreven auto’s, bij het koppel in relatie tot het toerental en bij het karakter van de versnellingsbak. Vervolgens accelereren we door naar de technische aspecten van de caravan, het onderstel, de vering, de schokdempers en de reminrichting.
 • De juiste aankoppeling. Een caravan moet goed aan de trekauto zitten, rekening houdend met de wettelijke regels en veiligheidsvoorschriften die zeer belangrijk zijn. We staan uitvoerig stil bij – en praten over – de juiste kogeldruk, over stabilisatoren in relatie tot ABS, enz.
 • Juiste belading is een vereiste. Het rijgedrag wordt beïnvloed door een goede gewichtsverdeling (aan welke kant is je caravan het zwaarst?), goede schokdempers en een juiste bandenspanning. Het is een ‘beladen’ begrip in de caravanwereld en komt bij de opleiding ter sprake. Het technische deel ronden we af met voorlichting over banden en de elektrische aansluiting.

Handige tips voor rijden in het verkeer

Tijdens deze opleiding besteden we ook aandacht aan tips om met de caravan veilig door het verkeer te sturen. Daar zijn we tenslotte een rijschool voor! Hoe om te gaan met windstoten, files, vrachtwagens, hellingen, aquaplaning, spoorvorming, meerdere rijstroken en met de juiste snelheden. Je moet je snelheid altijd aanpassen aan de omstandigheden en hoe pas je je daar op aan? Tijdens de opleiding leren we het je!

  • Koops NOVL Opleidingen staat borg voor kwaliteit
   Wij leiden tevens op voor het BE-rijbewijs en deze kennis gebruiken we ook voor het geven van caravantraining!
  • Caravan rijden is teamwork
   ‘Caravannen’ is plezier voor twee. Tijdens het rijden en manoeuvreren kan de passagier een belangrijke rol vervullen. Tijdens de training leert de passagier hoe je als ‘kijkhulp’ de juiste aanwijzingen kunt geven. Kom daarom sámen naar de opleiding!
  • Certificaat als bewijs
   De opleiding wordt afgesloten met een evaluatie, met de cursusinhoud op papier inclusief diverse tips en… met een certificaat als bewijs van je investering in verkeersveiligheid en in het meer genieten van je caravan.

Tarieven Caravantraining

De caravantraining vindt plaats in Assen onder begeleiding van een ervaren instructeur. 

– Opleiding 2 uur     € 132,00
– Opleiding 4 uur     € 264,00

Prijzen zijn geldig in 2024 en worden jaarlijks gewijzigd. Onder voorbehoud van prijswijzigingen.