Vrachtwagen rijbewijs halen? Start met je C-rijbewijs.

Het vrachtwagen rijbewijs (C) zorgt ervoor dat je aan de slag kunt als startend vrachtwagenchauffeur. Om te starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een geldig rijbewijs B. Er is geen verdere vooropleiding vereist. 

Vrachtwagen rijbewijs voor startende chauffeurs 

Om als vrachtwagenchauffeur beroepsmatig aan de slag te gaan moet je vakbekwaam zijn. Dit houdt in dat het opleidingstraject vakgericht is ingedeeld. Aan de hand van een aantal examens wordt de kandidaat getest op de vakbekwaamheid als vrachtwagenchauffeur. Slaagt de kandidaat voor deze examens dan is de kandidaat vakbekwaam. De vakbekwaamheid wordt op het rijbewijs getoond met de Code 95.

Medische keuring:

Belangrijk is om je aan het begin van de praktijkopleiding te laten keuren. Het CBR stelt eisen aan de geestelijke en lichamelijke gesteldheid van de kandidaat om grote voertuigen te mogen besturen. Als blijkt dat je medisch niet geschikt bent om deze voertuigen te mogen besturen, dan worden teleurstellingen en onnodige kosten voorkomen.

Klik hier voor het aanvragen van de gezondheidsverklaring. Na ontvangst van het keuringsverslag kan je een afspraak voor de medische keuring bij ons op de rijschool inplannen. Al onze pakketten zijn incl. medische keuring.

STAP-BUDGET

Met het STAP-budget kun je €1000,- subsidie ontvangen vanuit de overheid om een opleiding of cursus te gaan volgen. Ook voor een aantal van onze opleidingen kun je €1000,- STAP-budget ontvangen. Hierdoor kun je een aantal van onze opleidingen zelfs helemaal kosteloos volgen. Benieuwd om welke opleidingen het gaat? Klik op onderstaande button. 

Lees meer over het STAP-budget 

Vrachtwagen rijbewijs (C) opleiding: 

Tijdens de opleiding wordt jij als kandidaat opgeleid voor de volgende examens, Als je geen code 95 nodig hebt vervallen de opleidingen die met een * aangemerkt zijn:

Theorie:
Vanaf 1 juli 2022 worden de nieuwe theorie-examens ingevoerd. De nieuwe examens zijn meer gericht op wat je uiteindelijk met het rijbewijs wil doen en inhoudelijk volledig herzien zodat ze beter aansluiten bij de dagelijkse (beroeps)praktijk.

Per 1 juli ziet de opleiding er als volgt uit:
Theorie:
RVM1-C – Module 1

Vakbekwaamheid Code 95:

VM2-C – Module 2 *
VM3-C – Module 3 *
Praktische toets *
Toets besloten terrein *

Meer informatie hierover is te vinden op de website van het CBR:
Rijbewijstrajecten
Nieuwe examenmodules

Praktijk:
Praktijkexamen C

Vrachtwagen Rijbewijs (C)
Vrachtwagen Rijbewijs (C)

Hoe ziet de Vrachtwagen rijbewijs opleiding eruit?

Theorie:

Voordat de kandidaat aan de praktijkopleiding kan beginnen, moeten eerst alle theorie-examens behaald zijn.
De theorie kan op 2 manieren gedaan worden: klassikale cursussen die wij het hele jaar door aanbieden, of middels zelfstudie.

Het complete zelfstudiepakket omvat 3 boeken met internetkaart (3 x 7,5 uur ) voor examentraining + code 95 C + theorie examens voor RV1 , V2C en V3C of vanaf 1 juli module 1, 2 en 3.

De theorie-examens worden meestal binnen een week na afloop van de cursus ingepland. Ben jij er nog niet aan toe om examen te doen, dan mag je geheel kosteloos de cursus nog een keer volgen bij een klassikale opleiding.

Praktijk:

Tijdens de praktijklessen in ons eigen lesvoertuig wordt je voorbereid op het praktijkexamen.
De volgende onderdelen worden geoefend:
* Het veilig rijden met een groot voertuig;
* Het zelfstandig rijden van routes d.m.v. een navigatiesysteem;
* De dagelijkse controles en de technische staat van het voertuig;
* Bijzondere manoeuvres

Vakbekwaamheid code 95:

Dit is nodig om als vrachtwagenchauffeur aan het werk te kunnen. Hiervoor doe je het theorie-examen V3C Cases Administratie Goederenvervoer, Praktische toets en de toets besloten terrein.

Praktische toets:

* Controle veiligheidsvoorzieningen;
* Laden, stuwen, vastzetten en lossen lading, voorkomen fysieke risico’s;
* Voorkomen van criminaliteit en illegaliteit;
* Maatregelen bij noodsituaties;
* Maatregelen bij gladheid en storingen;
* Invullen schadeformulier.

Toets besloten terrein:

Tijdens de toets op het besloten terrein zal de opleider de vakbekwaamheid van de kandidaat toetsen op het gebied van voertuigcontrole en manoeuvreren. Deze toets focust op verkeersdeelname en bijzondere omstandigheden.
* Spiegelafstelplaats;
* In rechte lijn achteruit rijden met precisiestop;
* Naar links of vooruit rijden met precisiestop;
* In rechte lijn achteruit een denkbeeldige muur aanrijden met precisiestop;
* Slalom vooruit met precisiestop;
* Zijdelings verplaatsen naar links of rechts achterwaarts;
* 180 graden vooruit binnen beperkte ruimte.

Kortom:
Onze instructeurs zorgen ervoor dat jij de baas blijft over de vrachtwagen. Op een leuke en plezierige manier wordt er les gegeven en zorgen wij er samen voor dat je niet alleen je rijbewijs haalt, maar ook met heel veel vertrouwen achter het stuur zit en later aan de slag kan als vrachtwagenchauffeur. 

Inschrijving voor particulieren of BTW vrijgestelde bedrijven

C 24 praktijklessen met examen €2281 excl. BTW
Rijbewijs C - All-in theorie (M1, M2, M3) €1305.62 excl. BTW
Theorie cursus C Module 1 zelfstudie €152.54 excl. BTW
Theorie cursus C Module 2 en 3 zelfstudie €305.08 excl. BTW