Geslaagd met ‘gas op links’

Bert Land is als gevolg van suikerziekte zijn rechterbeen kwijtgeraakt. Toch kan hij rijles nemen op een truck en zelfs slagen voor het rij-examen. Dankzij ‘gas op links’.

Mensen met een beenprothese hebben meestal onvoldoende controle of sturing over hun rechterbeen om pedalen te bedienen. Het verschilt per persoon, maar hoe groter de prothese, hoe minder sturing. Koops NOVL Opleidingen uit Assen heeft daarom sinds kort een Scania G280 leswagen met een extra gas- en rempedaal aan de linkerkant van de stuurkolom. Er is een mechanisme ingebouwd waardoor het oorspronkelijke rem- en gaspedaal opgeklapt kunnen worden. Iemand van wie het rechter been vervangen is door een prothese, kan hierdoor toch gasgeven en remmen. Als hij een medische goedkeuring heeft gekregen van het CBR kan hij in een truck met ’gas op links’ rijlessen nemen en examen doen. 

Zo’n medische goedkeuring heeft Bert Land. Zijn rechterbeen is drie jaar geleden geamputeerd als gevolg van suikerziekte. Hij is 74 en hoeft niet perse aan de slag als vrachtwagenchauffeur. ,,Maar ik heb alleen AOW en als ik af en toe een klusje op een bakwagen kan doen, dan doe ik dat graag .” licht hij toe.

Bert Land kan inmiddels weer achter het stuur van de bakwagen, dankzij zijn C-rijbewijs ‘gas-op-links’

De belangrijkste reden om het C-rijbewijs ‘gas-op-links’ te halen is om te mogen rijden op de bakwagen waarmee hij de zeilboot van zijn dochter vervoert. Lambert Koops vult aan: ,,Bert heeft bij ons ook zijn B-rijbewijs voor links gehaald. Want als je voor het C-rijbewijs gaat, moet je eerst je B-examen opnieuw doen. Met een prothese, maar bijvoorbeeld ook na een TIA, moet je voor iedere categorie op je rijbewijs weer een aparte rijtest afleggen. Je moet eerst gezondheidsverklaring opsturen naar het CBR en dat nodigt je uit voor de rijtest. Er wordt dan niet naar verkeersinzicht gekeken, ze gaan er vanuit dat dat wel goed is. Maar ze kijken vooral of je goed overweg kunt met de bediening op links.”

Vooral voor ervaren chauffeurs is de omschakeling naar links lastig.

Koops vertelt dat het voor mensen met rijervaring veel lastiger is om die omschakeling naar links te maken. ,,Het zit in je systeem om rechts gas te geven en te remmen. Het kost enorm veel moeite om dat te veranderen. Ik zie dat kandidaten die nog nooit gereden hebben en direct met gas op links gaan rijden, er geen enkele moeite mee hebben.””  We rijden door Assen, het gaat Bert Land allemaal prima af. Ook het noodstop onderdeel van de rijtest, verloopt prima. Hij slaagt voor de rijtest van het CBR en kan naar het gemeentehuis om zijn nieuwe rijbewijs, met aantekening ‘gas-op-links’, aan te vragen. Bert, van harte gefeliciteerd!

Tekst: Bas Broesder
Bron: TRUCKSTAR