Klein vaarbewijs I

Het vaarbewijs is verplicht voor een waterscooter, jetski, of motorboot die vol gas harder kan dan 20 kilometer per uur door het water. Een opblaasbare boot met meer dan 5 pk kan al gauw harder dan 20 km per uur. Het bewijs is ook verplicht voor pleziervaartuigen met een lengte van 15 meter tot 25 meter. Met dit bewijs mag je op rivieren, kanalen en kleine meren varen. Er mag ook gevaren worden op de Gouwzee (onderdeel van het Markermeer). Om in het bezit te komen van het Klein Vaarbewijs I moet je het KVB1 examen halen.

Klein vaarbewijs II

Als je met een vaarbewijsplichtig schip ook op de grote wateren wilt varen, dan zal je naast Vaarbewijs 1 ook het examen 2 moeten halen. Bewijs 1 mag niet overgeslagen worden. Wat Nederland betreft mag je met dit bewijs ook op de grote binnenwateren varen, zoals het IJsselmeer, het Markermeer, het IJmeer, de Waddenzee, de Westerschelde, de Oosterschelde, de Eems en Dollard.

Om in het bezit te komen van het Klein Vaarbewijs II moet je het KVB1 en het KVB2 examen halen.

Vaarbewijs
Vaarbewijs

Gezondheidsverklaring

Om een Klein Vaarbewijs te verkrijgen moet je voldoen aan de keuringseisen voor de binnenvaart. Als je een aanvraag indient voor je eerste vaarbewijs dan moet je een medische gezondheidsverklaring invullen. Deze vind je op de website van het CBR, klik hier. 

Vanaf welke leeftijd

De minimum leeftijd om in het bezit te komen van het bewijs is 18 jaar. Het is mogelijk om onder de 18 jaar examen te doen. Ben je geslaagd, dan krijg je een uitslagbrief. Deze kun je vanaf je 18e inwisselen voor het echte vaarbewijspas. Tot die tijd mag je nog niet met een snelle motorboot varen.

Tarieven

Cursuskosten zijn €150,00 incl. BTW en lesmateriaalExamenkosten betaal je aan het CBR  en het examen plan je zelf bij het CBR, klik hier om je examen te plannen. Hier kun je ook de kosten van het examen vinden.

Vaarbewijs 1 €123.97 excl. BTW