De autolaadkraan is bedoeld om goederen te laden en te lossen van eigen laadbak of eigen oplegger, maar kan incidenteel worden gebruikt om iets anders te hijsen. Voor het met een autolaadkraan laden en lossen van eigen lading is een opleiding, gebaseerd op het gebruik van de eigen machine voldoende.

De opleiding is specifiek gericht op oefenen in praktijksituaties, met bijzondere nadruk op veilig en verantwoord werken. Bij deze opleiding staan werkwijze en verantwoordelijkheid van de kraanmachinist centraal. Verder ligt de nadruk op de veiligheidsvoorschriften zoals gedefinieerd door Inspectie Sociale Zaken en Werk en de Arbowet. Behalve aan het opstellen en bedienen van de kraan en de stabiliteit en belastbaarheid van het hydraulische systeem, wordt ook aandacht gegeven aan het gebruik van goedgekeurde hijsmiddelen en autolaadkranen.

Naast de autolaadkraan kan deze cursus ook worden uitgevoerd met een meeneemheftruck, auto met containerafzetsysteem of elektronische pallet truck (EPT).

Aan het eind van de opleiding zal een praktijk toets worden afgenomen. Bij een goed resultaat zal een certificaat van deelneming worden uitgereikt. Dit certificaat is 5 jaar geldig.

Gebruik laad- en losmaterieel (U17)

Inhoud van de opleiding:

Theorie:
– Communicatie;
– Veiligheid en arbo;
– Milieuverantwoord werken;
– Persoonlijke risico’s en persoonlijke beschermingsmiddelen.

Praktijk:
– Hijswerkzaamheden, laden en lossen;
– Onderhoud aan materieel;
– Het plaatsen van de machine en besturen van het voertuig waarop de kraan is geplaatst;
– Milieuverantwoord werken.

De opleiding duurt 1 dag,  telt mee voor 7 uur theorie nascholing (code 95).
Deze opleiding wordt alleen in-company uitgevoerd en het maximum aantal kandidaten per voertuig is 4.

Inschrijving voor particulieren of BTW vrijgestelde bedrijven

U17 Code 95 Gebruik laad- en losmaterieel €405 excl. BTW